×
Waarom jouw war on talent vraagt om een andere strategie

Waarom jouw war on talent vraagt om een andere strategie

Cijfers tonen aan dat 35% van de Belgische werkgevers hun vacatures moeilijk ingevuld krijgen. De reden hiervoor zijn onvoldoende kandidaten, te weinig ervaring en niet de nodige competenties met een grote focus op hard skills. Opvallend, want jaarlijks studeert er énorm veel potentieel af waarvan velen hard moet zoeken naar die eerste job.

Verleg de focus op ervaring en hard skills naar mindset en soft skills

Hard skills kunnen relatief eenvoudig aangeleerd worden. Met een aantal degelijke trainingen en een mentor on the job kom je al een heel eind. Kruipt hier tijd in? Kost dit moeite? Vergt dit de nodige resources? Ja, ja en ja. Maar, vergeet niet dat je investeert in je eigen mensen. Het zijn deze mensen die het voor jouw bedrijf zullen moeten waarmaken.

Een mindset of ingesteldheid van een kandidaat verander je niet op 1,2,3. Als je deze al zou kunnen veranderen. Naar welke mindset jij juist zoekt, dat moet je voor jezelf uitmaken. Kijk daarvoor naar jouw bedrijfscultuur en naar welke mindset hier het best bij past.

Zappos (een Amerikaanse en veel grotere versie van Zalando) bewijst dat deze aanpak loont. In het boek ‘Delivering Happiness’ lees je heel duidelijk hoe hun bedrijfscultuur werkelijk de ruggengraat van het bedrijf is.

Zappos' bedrijfscultuur bestaat uit deze 10 'core values':

  1. Deliver WOW Through Service
  2. Embrace and Drive Change
  3. Create Fun and A Little Weirdness
  4. Be Adventurous, Creative, and Open-Minded
  5. Pursue Growth and Learning
  6. Build Open and Honest Relationships With Communication
  7. Build a Positive Team and Family Spirit
  8. Do More With Less
  9. Be Passionate and Determined
  10. Be Humble

To match or not to match

Alles wat het bedrijf doet, wordt getoetst aan deze bedrijfscultuur. Geen match? Spijtig, maar dan wordt het initiatief aan de kant gezet. Zo gaat dat ook bij het aanwerven van nieuwe mensen. Tijdens de sollicitaties zoekt men naar een match tussen de bedrijfscultuur, de core values en de mindset van de kandidaat. Is er een match, dan krijgt deze persoon een kans. Om ervoor te zorgen dat iedereen met dezelfde Customer First ingesteldheid binnen het bedrijf werkt, volgt iedereen dezelfde opleiding bij het begin van hun Zappos-carrière: de Customer Loyalty Team opleiding. Tot slot krijgt iedere nieuwkomer aan het einde van die training een aanbod: $ 2.000,00 en nu het bedrijf verlaten of aan boord blijven. Is er toch geen match? No hard feelings, je wordt zelfs beloond voor jouw eerlijkheid.

Iedereen gelijk aan elkaar

Op deze manier blijven enkel de mensen over die echt kiezen om voor Zappos en binnen de Zappos-cultuur te werken. Zo zorgt Zappos ervoor dat hun meest waardevolle wapen, hun sterke customer focussed bedrijfscultuur, gevrijwaard blijft. Zappos neemt ook niemand aan voor zijn of haar ervaring of opleidingsniveau. Werkelijk iedereen begint er onderaan de ladder en moet zich bewijzen voordat hij of zij die ladder kan opklimmen. Een schoolverlater krijgt dezelfde kansen als een ervaren expert in het vak en beiden zullen zich even hard moeten bewijzen om hun carrière binnen Zappos te doen floreren.

Een sterke cultuur ligt aan de basis van succesvole en positieve klantervaringen. Zonder de juiste mindset kan je enorme bedragen investeren in research, metingen, technologie en infrastructuur, zonder significante effecten voor jouw klanten. Laten we beginnen met wat minder op die hard skills te focussen en ons meer te richten op mindset en soft skills als we mensen aantrekken.

Bij ons op de koffie?

Schrijf ons op vragen@intago.be of bel ons op +32 16 36 50 50. Wij nodigen je graag uit bij ons op kantoor voor een inspirerend gesprek. Jij vertelt over je uitdaging, wij zorgen voor de koffie met eerste inzichten. De rondleiding doorheen de Corda Incubator krijg je er gratis bij.